Οι «Ημέρες Ορθολογισμού» θα διεξαχθούν στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών τις Τετάρτες 7, 14 και 28 Μαΐου στις 7 το βράδυ.

1η Ημέρα (7/05/2014)
Η ομιλία θα έχει ως τίτλο «H Ανάδυση του Φαινομένου της Ζωής στη Γη». Ο Δρ. Δημήτρης Πλατής, θα περιγράψει τις σύγχρονες και μη θεωρίες για το τι είναι η ζωή και πως εμφανίστηκε στη Γη. Στην ομιλία θα περιγραφούν, επίσης, πιθανές ολιστικές -μη γραμμικές προσεγγίσεις του θέματος καθώς και τα πιθανά φυτώρια ζωής στο Ηλιακό σύστημα. Ο Δρ. Δημήτρης Πλατής είναι Βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με MSc στη Μοριακή Ιολογία και διδακτορικό στη Βιοχημεία από το Imperial College, UK ενώ τώρα εργάζεται ως Βιοχημικός στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

2η Ημέρα (14/05/2014)
Στην πρώτη ομιλία με τίτλο «Πώς μας έφτιαξε η Γη» ο Θεόφιλος Στεργίου ερευνά αν η επιστήμη έχει, με τη Θεωρία της Εξέλιξης, απάντηση και εξήγηση για την παρουσία της ασύλληπτης πολυπλοκότητας και ποικιλότητας της ζωής στη γη, ή αν οι απαντήσεις είναι απλώς “θεωρίες”.

Στη δεύτερη ομιλία με τίτλο «Αστρονομικές δοξασίες» ο Ανδρέας Παπαλάμπρου θα επιχειρήσει να ρίξει μια ορθολογιστική ματιά στις παράξενες δοξασίες σε αστρονομία και διάστημα προτείνοντας τρόπους ώστε το κοινό να ελέγχει την εγκυρότητα των πληροφοριών που λαμβάνει.

3η Ημέρα (21/05/2014)
Στην τελευταία αυτή βραδιά με τίτλο «Κι όμως κινείται…», ο Νίκος Τρεμούλης θα εξετάσει, με αφορμή τις κινήσεις της γης, την πορεία της επιστημονικής σκέψης και θα αναζητήσει τις διαφορές ανάμεσα στη δοξασία και το θεώρημα. Ο Νίκος Τρεμούλης είναι φιλόλογος, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος του Δ.Σ. της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης.

Στους ακόλουθους συνδέσμους βρίσκονται τα βίντεο των ομιλιών