Οι μέρες ορθολογισμού 2016 θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στα πλαίσια των «Πολιτιστικών 2016». Οι ημερομηνίες διεξαγωγής είναι: Τετάρτες 11, 18 και 25 Μαΐου ώρα 20:00.

1η Ημέρα (11/05/2016)
Στην πρώτη ομιλία υπό τον τίτλο «Επιστήμονες που ανέτρεψαν το κατεστημένο» η βιολόγος Σεμίνα Μίχα και η φυσικός Νάντια Μπαλή θα μας μιλήσουν για σημαντικούς επιστήμονες της ιστορίας που αν και αγνοήθηκαν, αμφισβητήθηκαν, πολεμήθηκαν από θρησκευτικό, επιστημονικό ή κοινωνικό κατεστημένο της εποχής τους, εν τέλει θριάμβευσαν με τις ιδέες τους. Εν τέλει μήπως η κοινωνία είναι συντηρητική και αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε νέο ως απειλή;

Στη δεύτερη ομιλία υπό τον τίτλο «Εμβολιασμοί και αντιθέσεις» ο παιδίατρος Δημήτριος Παπαλάμπρου θα αναλύσει τα οφέλη για την κοινωνία από τους εμβολιασμούς και θα συζητήσουμε το γιατί κάποιες ομάδες πληθυσμού εκφράζουν αντιθέσεις. Είναι, τελικά, ασφαλή τα εμβόλια; Πόσο ευσταθούν οι κατά καιρούς αντιθέσεις που εκφράζονται;

2η Ημέρα (18/05/2016)
Στην πρώτη ομιλία υπό τον τίτλο «Ο ανορθολογισμός στο διαδίκτυο και πως τον αντιμετωπίζουμε» ο Θοδωρής Μαγουλάς, γνωστός ως Greek Skeptic και μέλος της ομάδας των “Ελληνικά Hoaxes” αναλύει τα εργαλεία με τα οποία ξεχωρίζουμε τα ψέματα από την αλήθεια στο Internet μέσω παραδειγμάτων όπως τους αεροψεκασμούς, την ομοιοπαθητική, την τρομολαγνία, τους εμβολιασμούς και την προγονολατρία.

Στη δεύτερη ομιλία υπό τον τίτλο «Μύθοι γύρω από την πλανητική θέρμανση και την κλιματική αλλαγή: οι απαντήσεις της επιστήμης» ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου θα αναλύσει το θέμα της πλανητικής θέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής που έχει εγείρει, εδώ και χρόνια μια πολεμική η οποία τροφοδοτείται από διάφορες πηγές, επιχειρηματικές, πολιτικές κ.λπ. Οι πολέμιοι της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιούν διάφορες αιτιάσεις – μύθους όπως “Το κλίμα πάντα αλλάζει”, “Το αίτιο είναι ο Ήλιος”, “Οι επιπτώσεις δεν θα είναι και τόσο δυσμενείς” κ.λπ. Στη διάλεξη αυτή θα επιχειρηθεί να αντικρουστούν οι μύθοι αυτοί με βάση τα σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος.

3η Ημέρα (25/05/2016)
Η ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Αστρονομία: η αρχαιότερη των επιστημών, αγκυλώσεις και επιτεύγματα της ανθρώπινης σκέψης» με ομιλητή το Νίκο Τρεμούλη, φιλόλογο και ερασιτέχνη αστρονόμο. H επιστήμη άλλοτε προωθείται από μια εμπνευσμένη ιδέα ή παρατήρηση, άλλοτε τελματώνεται σε δογματικές παραδοχές του παρελθόντος. Κάθε πρόοδος απαιτεί μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης, μια «αλλαγή παραδείγματος» και πυροδοτεί ένα ενθουσιασμό ότι σε λίγο ακόμη θα γνωρίσουμε τα πάντα! Καθώς δεν υπάρχει «εξωτερικός αντικειμενικός παρατηρητής» η πορεία της επιστημονικής σκέψης επηρεάζεται από την παιδεία, τα κοινωνικά πιστεύω, οικονομικούς και τεχνολογικούς περιορισμούς. Ακόμη κι έτσι, σήμερα έχουμε βρει τη θέση μας στο ηλιακό σύστημα, στο γαλαξία, στο υπερ- σμήνος, ακούμε τον απόηχο της μεγάλης έκρηξης, θέσαμε σε τάξη όλα σχεδόν τα φερμιόνια και τα μποζόνια, διερευνούμε τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και ενέργειας.

Στους ακόλουθους συνδέσμους βρίσκονται τα βίντεο των ομιλιών