Συνεχίζονται οι φετινές «Ημέρες Ορθολογισμού» αυτή την Τετάρτη 18/5 στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών! Η 2η «Ημέρα Ορθολογισμού» περιλαμβάνει δύο ομιλίες.

Στην πρώτη ομιλία υπό τον τίτλο «Ο ανορθολογισμός στο διαδίκτυο και πως τον αντιμετωπίζουμε» ο Θοδωρής Μαγουλάς, γνωστός ως Greek Skeptic και μέλος της ομάδας των “Ελληνικά Hoaxes” αναλύει τα εργαλεία με τα οποία ξεχωρίζουμε τα ψέματα από την αλήθεια στο Internet μέσω παραδειγμάτων όπως τους αεροψεκασμούς, την ομοιοπαθητική, την τρομολαγνία, τους εμβολιασμούς και την προγονολατρία.

Στη δεύτερη ομιλία υπό τον τίτλο «Μύθοι γύρω από την πλανητική θέρμανση και την κλιματική αλλαγή: οι απαντήσεις της επιστήμης» ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Αθανάσιος Αργυρίου θα αναλύσει το θέμα της πλανητικής θέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής που έχει εγείρει, εδώ και χρόνια μια πολεμική η οποία τροφοδοτείται από διάφορες πηγές, επιχειρηματικές, πολιτικές κ.λπ. Οι πολέμιοι της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιούν διάφορες αιτιάσεις – μύθους όπως “Το κλίμα πάντα αλλάζει”, “Το αίτιο είναι ο Ήλιος”, “Οι επιπτώσεις δεν θα είναι και τόσο δυσμενείς” κ.λπ. Στη διάλεξη αυτή θα επιχειρηθεί να αντικρουστούν οι μύθοι αυτοί με βάση τα σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος.

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού» σκοπεύουν στο να προωθήσουν τον ορθολογικό τρόπο σκέψης, συνδέοντας κοινωνία και επιστήμη και φωτίζοντας ζητήματα όπου η κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι παρά τη σχετική πρόοδο και τις απαντήσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη. Σημειώστε τις ημερομηνίες και των τριών ημερών: Τετάρτες 11, 18 και 25 Μαΐου ώρα 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Αίθουσα Ι-10, στα πλαίσια των «Πολιτιστικών 2016».

Ημέρες Ορθολογισμού 2016 (2η Ημέρα) – Πάτρα