Οι μέρες ορθολογισμού 2015 θα πραγματοποιηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, τις Τετάρτες 6, 13 και 20 Μαΐου.

1η Ημέρα (6/05/2015)
Στην πρώτη ομιλία υπό τον τίτλο “Περί της καταγωγής των ειδών… Η καλύτερη ιδέα που είχε ποτέ κανείς”. Το 1859 δημοσιεύτηκε η ‘Καταγωγή των Ειδών’, το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προσπάθειας του φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου στο οποίο προτείνει μία θεωρία Εξέλιξης όλων των ειδών στη Γη από ένα κοινό πρόγονο. 150 χρόνια μετά, η Εξέλιξη των ειδών έχει θεμελιωθεί ως αδιαμφισβήτητο γεγονός πια και η θεωρία του αποτελεί το υπόβαθρο όλων των κλάδων της Βιολογίας. Πέρα από αυτό, η ιδέα του Δαρβίνου έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της ζωής διότι προτείνει ότι όλοι οι οργανισμοί στο πλανήτη Γη είναι ‘συγγενείς’, μία αδιάσπαστη ενότητα, προερχόμενοι από τόσο ‘ταπεινές αρχές’. Αυτό καθιστά την ιδέα του Δαρβίνου ίσως την καλύτερη ιδέα που είχε ποτέ κανείς!

Εισηγητής θα είναι ο Δρ. Δημήτρης Πλατής, Βιολόγος-Βιοχημικός. Μετά την κύρια ομιλία, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ πάνελ Βιολόγων και του ακροατηρίου με θέμα«Αποδοχή της θεωρίας της εξέλιξης στην κοινωνία».

2η Ημέρα (13/05/2015)
Η πρώτη ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Αναζήτηση της αλήθειας στην ιατρική πράξη». Ο ορθολογισμός χαρακτηρίζει και την ιατρική επιστήμη. Αρχικά θα γίνει παρουσίαση των χαρακτηριστικών της κλασικής Ιατρικής και των εναλλακτικών θεραπειών. Παρουσιάζονται διεξοδικότερα η Ομοιοπαθητική και ο Βελονισμός, η χρήση τους και η θέση της επιστήμης απέναντί τους. Ακολούθως αναφέρονται περιπτώσεις ψευδοεπιστήμης και ιατρικής απάτης. Σχολιάζεται ως παράδειγμα αντιφάσεων η αντιμετώπιση της πανδημικής γρίπης το 2009. Εισηγητής θα είναι ο Δρ Δημήτριος Παπαλάμπρου, παιδίατρος.

Η δεύτερη ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Είναι η ψυχιατρική επιστήμη; Πόσο ορθολογιστές είναι οι ψυχίατροι;». Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία στον κόσμο να απευθυνθεί σε ψυχίατρο αν χρειάζεται βοήθεια. Μήπως έχουν δίκιο οι αρνητές της ψυχιατρικής; Και αν ναι σε τι βαθμό. Πόσο «επιστημονική» ειδικότητα είναι τελικά η ψυχιατρική; Και τελικά είναι, ή έχει νόημα να είναι, ορθολογιστές οι ψυχίατροι; Μια προσπάθεια να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα γίνει από τον ψυχίατρο και αντιπρόεδρο του Ωρίωνα Θεόφιλο Στεργίου

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση στο «Γιατί ο κόσμος καταφεύγει σε αντιεπιστημονικές μεθόδους για την υγεία του».

3η Ημέρα (20/05/2015)
Η τρίτη αυτή βραδιά θα έχει θέμα «Πόσο Ορθολογιστές είμαστε;». Θα παρουσιαστούν οι απαντήσεις του κοινού στο ερωτηματολόγιο του ορθολογισμού και θα αναλυθούν τα θέματα που θίγονται. Το κοινό θα εκφράσει την άποψή του σε ερωτήματα όπως «Εξαρτάται η διαμόρφωση ηθικής από τη θρησκεία;», «Μας έχουν επισκεφτεί εξωγήινοι;», «Υπάρχουν μεταφυσικές εμπειρίες;» και άλλα πολλά.

Στους ακόλουθους συνδέσμους βρίσκονται τα βίντεο των ομιλιών