Ολοκληρώνονται οι φετινές «Ημέρες Ορθολογισμού» στην Πάτρα αυτή την Τετάρτη 25/5 στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών! Η 3η «Ημέρα Ορθολογισμού» περιλαμβάνει μία ομιλία, ελεύθερο διάλογο με το κοινό για τη φετινή θεματολογία, διαδραστική «ανίχνευση λαθών» για το ακροατήριο και θα καταλήξει με αστροπαρατήρηση!

Η ομιλία της βραδιάς θα έχει τίτλο «Αστρονομία: η αρχαιότερη των επιστημών, αγκυλώσεις και επιτεύγματα της ανθρώπινης σκέψης» με ομιλητή το Νίκο Τρεμούλη, φιλόλογο και ερασιτέχνη αστρονόμο. H επιστήμη άλλοτε προωθείται από μια εμπνευσμένη ιδέα ή παρατήρηση, άλλοτε τελματώνεται σε δογματικές παραδοχές του παρελθόντος. Κάθε πρόοδος απαιτεί μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης, μια «αλλαγή παραδείγματος» και πυροδοτεί ένα ενθουσιασμό ότι σε λίγο ακόμη θα γνωρίσουμε τα πάντα! Καθώς δεν υπάρχει «εξωτερικός αντικειμενικός παρατηρητής» η πορεία της επιστημονικής σκέψης επηρεάζεται από την παιδεία, τα κοινωνικά πιστεύω, οικονομικούς και τεχνολογικούς περιορισμούς. Ακόμη κι έτσι, σήμερα έχουμε βρει τη θέση μας στο ηλιακό σύστημα, στο γαλαξία, στο υπερ- σμήνος, ακούμε τον απόηχο της μεγάλης έκρηξης, θέσαμε σε τάξη όλα σχεδόν τα φερμιόνια και τα μποζόνια, διερευνούμε τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και ενέργειας.

Οι «Ημέρες Ορθολογισμού» σκοπεύουν στο να προωθήσουν τον ορθολογικό τρόπο σκέψης, συνδέοντας κοινωνία και επιστήμη και φωτίζοντας ζητήματα όπου η κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι παρά τη σχετική πρόοδο και τις απαντήσεις που έχει κατακτήσει η επιστήμη. Η τελευταία ημέρα είναι στις 25 Μαΐου ώρα 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Αίθουσα Ι-10, στα πλαίσια των «Πολιτιστικών 2016».

Ημέρες Ορθολογισμού 2016 (3η Ημέρα) – Πάτρα