Νομίζουμε ότι είμαστε λογικά όντα και ότι αυτό μας διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό από τα υπόλοιπα έμβια του πλανήτη. Όμως ο εγκέφαλος και η σκέψη μας δεν είναι αλάνθαστοι. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε σφάλματα, ακόμα κι αν διαθέτουμε όλα τα στοιχεία για να τα αποφύγουμε.

Πρώτο είδος λαθών, που άπτεται της ψυχολογίας, είναι τα “γνωσιακά λάθη” που μας οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα, συμπεριφορές ή και σωματικά ενοχλήματα. Είναι πχ τα λάθη που κάνει ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη και τα βλέπει όλα αρνητικά.

Δεύτερο είδος, που άπτεται πολλών επιστημονικών πεδίων (νευροφυσιολογία, εξελικτική ανθρωπολογία, φιλοσοφία της επιστήμης), είναι τα σφάλματα που στην πραγματικότητα είμαστε προγραμματισμένοι από τη φύση να κάνουμε. Είναι εκείνα που μας αναγκάζουν σε λάθος επιλογές, παρόλο που λογικά μπορούμε να κατανοήσουμε τη σωστή διαδικασία σκέψης.

Η διαδικασία σκέψης και λήψης αποφάσεων είναι στην πραγματικότητα περισσότερο πολύπλοκη από ότι νομίζουμε. Ακόμα και μικρά λάθη στη συγκρότηση της μπορεί να μας οδηγήσουν σε ποικίλες ψυχολογικές εκδηλώσεις.
Αυτό όμως που είναι πραγματικά συναρπαστικό, είναι ότι η φύση ΔΕΝ έφτιαξε τον εγκέφαλο μας με τη λογική σαν πρωτογενές γνώρισμα. Η “λογική μας” βρίθει λαθών και διαστρεβλώσεων και το εκπληκτικό σε αυτό είναι πως δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Είμαστε προγραμματισμένοι λάθος.

Γνωσιακά λάθη & γνωστικές διαστρεβλώσεις