20 και 27 Μαρτίου 2019
Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

20 Μαρτίου 2019

Μύθοι και Αλήθειες για την Βιομηχανική Παραγωγή και Επεξεργασία των Τροφών
Αντώνης Δαρζέντας, παιδίατρος

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και η βιομηχανική επεξεργασία των τροφών. Η διατροφή μας πια αποτελείται κατά μεγάλη πλειοψηφία από επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα που παράγονται σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Τι γίνεται λοιπόν με την διατροφή μας;. Υπάρχουν ορμόνες στο κρέας ή στο γάλα που τρώμε;. Υπάρχουν αντιβιοτικά;. Τι αλλαγές εξαιτίας αυτής έχουν έλθει στην ποιότητα της ζωής μας και της υγείας μας; Κινδυνεύουμε περισσότερο πάρα ποτέ ή είμαστε πιο ασφαλείς με την τροφή που καταναλώνουμε; Πολλά ερωτήματα και πολλές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν. Και θα δοθούν.

Ο Αντώνης Δαρζέντας  είναι απόφοιτος της Ιατρικής Πατρών. Εξειδικεύθηκε και υπηρέτησε ως Επιμελητής Παιδίατρος στην Εντατική Παίδων του Αγλαΐα Κυριακού, στην Εντατική Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και στην Εντατική Παίδων του ίδιου Νοσοκομείου. Από το 2008 είναι ιδιώτης Παιδίατρος στην Πάτρα με μεγάλο ενδιαφέρον για την ενημέρωση του κοινού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την επιστημονική αλήθεια για διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα μας.

Επιστημονικός γραμματισμός. Η αρχή του ορθολογισμού
Ιωάννης Χιωτέλης, Φυσικός -Εκπαιδευτικός

Τα τελευταία χρόνια ευρύτερες αντιεπιστημονικές τάσεις και απόψεις βρίσκουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής και οι οπαδοί της επίπεδης Γης είναι μερικά εξόφθαλμα παραδείγματα. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτές τις επιστημονικές ακρότητες είχαν προηγηθεί μικρές «ήττες» της επιστήμης, της επιστημονικότητας και του ορθού λόγου. Οι «ήττες» αυτές έλαβαν χώρα πρωτίστως στο σχολικό χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο επιστημονικός γραμματισμός επλήγη βάναυσα τα τελευταία 20 χρόνια, ώστε τώρα πλέον να είναι δυσδιάκριτο στο ευρύ κοινό, τι είναι επιστημονική γνώση και τι τσαρλατανισμός. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να επαναφέρουμε τον επιστημονικό γραμματισμό στις σχολικές τάξεις ώστε να δώσουμε πνοή σε ένα σύγχρονο ορθολογισμό.

Ο Ιωάννης Χιωτέλης είναι Φυσικός, κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης. Από το 2008 είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μετά από αξιολόγηση (2013) εντάχθηκε στο δυναμικό του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας και γνώστης της Γερμανικής. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από τριάντα Επιστημονικά Συνέδρια, Σεμινάρια και Ημερίδες, ενώ ήταν βασικός εισηγητής στα περισσότερα από αυτά. Έχει περισσότερες από 500 ώρες εργαστηριακής-διδακτικής εμπειρίας στο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις στον επιστημονικό τομέα με προεξάρχουσες τις ευρωπαϊκές διακρίσεις των εκπαιδευτικών του σεναρίων, ενώ έχει τιμηθεί και με εύφημο μνεία για την πρωτοποριακή εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική.

Μια ορθολογική μάτια στην κατανάλωση κρέατος
Δημήτρης Τσιαπάρης, Φοιτητής και Μέλος του Ωρίωνα

Κρέας, ο διατροφικός έρωτας του ανθρώπινου είδους. Θρεπτικό και χρήσιμο στην εξελικτική ιστορία μας. Μήπως όμως η κατανάλωση κρέατος έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά;

27 Μαρτίου 2019

Καινοτόμα προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης και διακοπή καπνίσματος
Κωνσταντίνος Πουλάς, Αν. Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας NOSMOKE.TEAM

Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πηγή νοσηρότητας και θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με την υψηλότερη συχνότητα του καπνίσματος στην Ευρώπη. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί και τα συστατικά του καπνού που σχετίζονται με αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι γνωστά με βεβαιότητα, περισσότεροι από 40 γνωστοί ή ύποπτοι καρκινογόνοι παράγοντες έχουν εντοπιστεί στον καπνό του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια καινούρια προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης παρουσιάζονται και διεκδικούν θέση στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος ή τουλάχιστον της μείωσης του κινδύνου στον οποίο εκτίθεται ο καπνιστής. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά τα προϊόντα; Είναι ασφαλή; Είναι άκακα; Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους, έχοντας πάντα κατά νου ότι στόχος μας είναι ένας και μόνος: ο καπνιστής να σταματήσει να καπνίζει.

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών όπου υπηρετεί 17 έτη. Διδάσκει σειρά από προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα (Βιοχημεία Ι και ΙΙ, Ανοσολογία, Μικροβιολογία, Ανάλυση Βιομορίων, Βιοπληροφορική κλπ). Από 20ετίας ασχολείται με την αυτοάνοση νόσο Μυασθένεια και τη μελέτη του αυτοαντιγόνου της, του Νικοτινικού Υποδοχέα της Ακετυλοχολίνης. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει επεκτείνει την έρευνά του στο πεδίο των προϊόντων μειωμένου κινδύνου για το κάπνισμα τόσο σε αναλυτικό όσο και σε προκλινικό και επιδημιολογικό επίπεδο. Τέλος δουλεύει και στο πεδίο των “electroceuticals” όπου ασχολείται με δύο τεχνολογίες (μικρορρευμάτων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων) τόσο σε κλινικό όσο και σε προκλινικό (μοριακό, κυτταρικό επίπεδο). Είναι επίσης πρόεδρος Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας NOSMOKE.TEAM. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 εργασίες σε διεθνή περιοδικά ενώ έχει 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σημαντικό αριθμό διακρίσεων σε διαγωνισμούς καινοτομίας.

Η Μάστιγα των Fake News Στην Ελλάδα, Λαϊκισμός και Κοινές Προκαταλήψεις
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης – Διαχειριστής Ellinikahoaxes.Gr

Τα Fake News στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Πληροφοριακός «κορεσμός» και πώς ο λαϊκισμός κέρδισε έδαφος βασιζόμενος σε προϋπάρχουσες προκαταλήψεις.

Δεν Υπάρχει «Πολιτική Ορθότητα»
Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director της διαΝΕΟσις

Το δικαίωμα των αδικημένων στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα των προνομιούχων στην αγένεια. Ποιο είναι ισχυρότερο;

Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος, αρθρογράφος σε περιοδικά, μεταφραστής, επιμελητής κειμένων, και υπεύθυνος ψηφιακών media σε μεγάλο ελληνικό ΜΜΕ. Σήμερα είναι editorial director του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ερευνών διαΝΕΟσις. Γράφει ακόμα σε ψηφιακά και χάρτινα μέσα για βιβλία, τεχνολογία, πρόσωπα, πολιτική και οτιδήποτε του φαίνεται ενδιαφέρον στον πλανήτη τούτο, ή και σε άλλους.

Η εκλαΐκευση της επιστήμης, η υπόθεση, η θεωρία και η τυχαιότητα
Νίκος Αναγνωστάκης, Βιοτεχνολόγος – Ερασιτέχνης Youtuber

Ένα από τα δυσάρεστα φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και όχι μόνο, είναι η ψεύτικη πληροφορία που βασίζεται κυρίως στα επιστημονικά επιτεύγματα – ανακατασκευάζοντας ειδήσεις – δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας, σκεπτικισμού και συνωμοσίας απέναντι στην επιστήμη. Παραδόξως, το πιο εύκολο θύμα αυτής της προπαγάνδας είναι η βιολογική εξέλιξη των ειδών μέσα από τον μηχανισμό της φυσικής επιλογής, δικαιολογώντας την λέγοντας ότι είναι «απλά μία θεωρία». Μέσα από αυτή την ομιλία θα συζητήσουμε την βάση της ψευδοπληροφορίας και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την επιστημονική υπόθεση – θεωρία και τον όρο «τυχαιότητα» μέσω μίας βιολογικής ματιάς.

Ο Νίκος Αναγνωστάκης έχει σπουδάσει Βιοτεχνολογία στο τμήμα χημείας, βιολογίας και βιοτεχνολογίας του πανεπιστήμιου της Perugia στην Ιταλία. Τώρα είναι φοιτητής στην μοριακή και βιομηχανική Βιοτεχνολογία πάντα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Παράλληλα είναι μέλος μιας ερευνητικής ομάδας του πανεπιστήμιου που δραστηριοποιείται στην μικροβιολογία, γενετική, μοριακή βιολογία και βιοπληροφορική. Επίσης έχει ένα κανάλι στο Youtube το οποίο λέγεται Biotech Guy με σκοπό την εκλαΐκευση της επιστήμης.